Община Рудозем предостави безвъзмездно общински имот за бъдещия ГКПП Елидже
Община Рудозем предостави безвъзмездно общински имот за бъдещия ГКПП Елидже / Дарик архив

Община Рудозем предостави безвъзмездно общински имот за изграждането на бъдещия ГКПП Елидже, съобщиха от Областната администрация в Смолян. Дадената от Община Рудозем земя е част от общия терен, върху който ще се изгражда пункта. Плановете на Областната администрация в Смолян, която е възложител на обекта са до края на годината да бъде избран изпълнител на строителството на ГКПП Рудозем-Ксанти според прогнози на областния управител Недялко Славов.

Пунктът ще бъде разположен на българска територия. За изграждането е предвиден терен от 46 дка, предимно от горски фонд и земеделски земи. Плановете за активизиране на строителството на пункта и на пътя на гръцка територия бяха подновени, след като ГКПП Рудозем бе включен като приоритет в Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция-България 2014-2020”. Със средства по европейската програма ще се финансира както изграждането на пункта, така и на пътния участък от границата до Димарио (Гърция).

Разработеният устройствен план предвижда по четири пътни ленти и в двете посоки в зоната на преминаване през пункта. Съгласно двустранната спогодба ГКПП Елидже ще бъде за всички видове пътници и товари, така че ще има по една лента за леки коли, автобуси и товарни превозни средства, както и резервно платно, информират от Областната администрация.

Процедурите около обекта са във фаза на подготовка на проектното предложение, което ще бъде представено съвместно от трите партньора по проекта - Областна администрация-Смолян, АПИ и гръцката пътна компания „Егнатия Одос”.