Община Пловдив не обжалва решението на Окръжния съд в Пловдив от 4 април, с което магистратите решиха, че вписването на акциите на Община Варна от Международен панаир - Пловдив в капитала на "Пълдин Туринвест" АД е законосъобразно. Това съобщи Величко Родопски, зам.-кмет на Община Пловдив по "Финанси и стопански дейности".

Пловдивският апелативен съд с окончателно решение за Панаира

На Общото събрание на дружеството, проведено на 9 януари тази година, представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов гласува "за" апорта на акциите, но в същото време е изразил становище и мнение, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и се възползва от блокиращата си квота. Община Пловдив внесе иск в съда, с който твърдеше, че поради това противоречие решенията са незаконосъобразни и поиска отмяната им.

"Има решение на Общински съвет-Пловдив да се одобри вписването, а ние трябва да се съобразяваме с него. Съдът също реши, че вписването е законно", коментира Родопски.

По думите му реално общината няма акции в Панаира, а в дружеството - 25 процента. Това, че държавата е дала тези 29 процента на Община Варна, а тя на частна фирма, е грешка на държавата и ние няма как да въздействаме", посочи Родопски и допълни, че в случая държавата трябва да вземе отношение по този казус. Зам.-кметът припомни, че за 20 години администрацията не е получила и един лев дивидент от сдружението.

През 2006 г. Община Пловдив е притежавала 75 на сто от дяловете на дружеството, през 2007 г. те стават на 61, а през 2010 г. - 25 процента. След вписването на варненските акции от панаира делът на общината пада на 22,9 на сто. Нямаме ли над 34 процента или една трета, не можем да участваме във вземането на решения, допълни Родопски.
Ирена Шопова/БТА