Депутатите създадоха временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам. Народните представители взеха единодушно решението със 184 гласа.

Срещу 17 млн. лв.: Варна може да даде акциите си в Пловдивския панаир

Вносители на проекторешението са Йордан Иванов от  "Демократична България" и група народни представители.

Комисията ще се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група, като се избира за срок от един месец и трябва да изготви доклад за резултатите от работата си.

Сред фактите, които трябва да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49.63 % от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общинския съвет Варна за връщане на акциите на държавата, апортът на варненския дял в дружество "Пълдин Туринвест" АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира, решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

В мотивите се посочва, че началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 г. Днес панаирният комплекс е най-големият в Югоизточна Европа и е разположен на 352 000 кв. м. площ, а общите изложбени площи са 137 831 кв. м., от които половината са покрити. Комплексът разполага с 19 многофункционални екзпозиционни палати и модерен конгресен център  с 13 зали за семинари и конференции. В мотивите се посочва още, че почетният руски консул и руски гражданин Георги Гергов от години прави опити да получи пълния контрол върху Международния панаир Пловдив. Той контролира 50.36 % от панаира, но за да взима решения сам са му нужни над 2/3 от капитала на дружеството.

Напрежение заради Пловдивския панаир - предлагат да стане паметник на културата

За председател на временната комисия бе избран Румен Йончев от "Български възход". Неговата кандидатура бе гласувана с 87 гласа "за", 31 "против" и 42 "въздържал се". Неговият колега Александър Николов бе избран за член на комисията.

От "Демократична България" номинираха за председател вносителят на проекта за създаване на временна комисия Йордан Иванов, но неговата кандидатура бе отхвърлена от пленарната зала.
За членове на комисията от ГЕРБ-СДС бяха избрани Бранимир Балачев и Радомир Чолаков, от "Продължаваме Промяната" - Никола Минчев и Христо Даскалов, от ДПС - Рамадан Аталай и Танер Али, от "Възраждане" - Росен Стоянов и Ангел Георгиев, от "БСП за България" - Румен Гечев и Иван Петков.
Никол Николова, Десислава Антова/БТА