Бившите премиер Бойко Борисов и Сергей Станишев, както и ексминистрите на икономиката Румен Овчаров и Корнелия Нинова не се явиха на изслушването в парламента. Те бяха извикани от временната анкетна комисия, която бе създадена заради казуса с Пловдивския панаир.

На заседанието не присъстваха и извиканите кметове на Пловдив и Варна, както и самият Георги Гергов.

Депутатите създадоха временна комисия за казуса с Пловдивския панаир

Временната парламентарна комисия по казуса с Международния панаир в Пловдив се очаква да подготви доклад, в който да се предложи решение за защита на обществения интерес. Той ще да бъде разгледан и приет на следващото й заседание, след което ще бъде внесен за обсъждане в пленарна зала, като идеята е това да стане преди закриването на 48-ото Народно събрание.

Сред предложенията са събраните материали по случая бе да бъдат предадени на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Комисията бе създадена с цел да установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на "Международен панаир Пловдив" АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам.

"Ако докладът бъде готов до утре и се разгледа на заседанието на комисията, има голяма вероятност да бъде разгледан в зала в четвъртък, коментира Никола Минчев от ПГ "Продължаваме Промяната". Според председателя на комисията Румен Йончев, ПГ "Български възход", бързането може да се отрази на качеството на доклада, съобщава БТА.

Възможното решение по казуса с Панаира е дарените на Община Варна 29 процента от акциите му да преминат в собственост на държавата, след което да бъдат прехвърлени безвъзмездно на Община Пловдив или да бъдат отпуснати целеви средства за откупуването им, отбелязаха пловдивските представители, присъствали на заседанието.

Привикват в парламента Борисов и Станишев за Пловдивския панаир

Според Йордан Иванов, ПГ на "Демократична България" начинът, по който може да бъде защитен общественият интерес по случая с Панаира, е държавата да си получи четиридесет и деветте процента от акциите. Бранимир Балачев, ПГ на ГЕРБ-СДС, заяви, че решението за това дали акциите ще бъдат върнати или не, може да вземе само Общинският съвет на Варна, като изтъкна, че за града това е актив, от който се чакат дивиденти.