Изпълнителният директор на фондация Пловдив 2019 Кирил Велчев пред ОбС
Изпълнителният директор на фондация Пловдив 2019 Кирил Велчев пред ОбС / Искра Койчева, Дарик Пловдив, архив
Репортаж на Искра Койчева
101245
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Непрозрачността при разходване на публични средства, финансирането на скандални проекти, назряващото недоволство от работата на екипа на Общинска фондация "Пловдив 2019" и непрекъснатото "криене" на информация от общинските съветници, са едни от основните причини за свиканата извънредна сесия на общинския съвет на града на тепетата днес.  

На заседанието ще се иска отчет на отпуснатите и изхарчени средства от организацията и оставката на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева, която вече заяви, че няма намерение да уважи заседанието на местния парламент. 

Дневният ред на извънредната сесия е от 3 точки. Искането е подписано от 21 съветника - от „Съюз за Пловдив“, ВМРО, БСП и двамата независими от групата на Здравко Димитров.

През тази година фондацията ще разполага с малко над 11 милиона лева. В сумата не влизат милионите, които бяха похарчени за откриващото събитие на 12 януари и които прокуратурата проверява. Почти 1 милион и 750 хиляди лева са предвидени за маркетинг и реклама, а за заплати и разходи - 1, 5 милиона лева. За първите два месеца на годината сумата, изплатена за възнаграждения, възлиза на малко над 113 000 лева. 

За финансиране на проектите от културната програма на Пловдив - ЕСК през тази година са предвидени 7 милиона и 800 хиляди лева.

Репортажа по темата можете за чуете в звуковия файл.