Пловдив 2019
Пловдив 2019
Репортаж на Искра Койчева
101236
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева

Въпреки, че проектът "Европейска столица на културата" вече започна, скандалите около фондация „Пловдив 2019“ не стихват. Непрозрачността при разходване на публични средства, финансирането на скандални проекти, назряващото недоволство от работата на екипа на Общинска фондация "Пловдив 2019" и непрекъснатото "криене" на информация от общински съветници, са едни от основните причини за свиканата извънредна сесия на общинския съвет в понеделник. 

На нея ще се иска и оставката на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева, която от своя страна заяви, че няма намерение да уважи заседанието на местния парламент. Междувременно прокуратурата продължава разследването за изхарчените милиони за откриващото събитие на Европейска столица на културата, а изпълнителният директор на "Пловдив 2019" Кирил Велчев не си вдига телефона повече от 2 месеца. 

"Прозрачност в работата на фондацията няма", подчерта за кой ли път в интервю за Дарик лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. "За проекта ЕСК постъпиха и постъпват милиони левове - 46,4 млн. лв. от парите на пловдивчани, 20 милиона, отпуснати от Правителството за инфраструктурни обекти и още 10 милиона, които бяха заложени от спонсори. Все още обаче няма информация дали тези пари са дошли в Общината. Не може, когато защитаваш 11 милионен бюджет за 2019 и ти зададат въпроса колко струва откриващото събитие, да кажеш – не съм подготвен, ще ви отговоря следващия път. Всяка една стотинка в "Пловдив 2019" трябва да бъде публична, абсурдно е да се говори за конфеденциалност, когато става въпрос за публични средства. От 2015-та година целият проект е съпроводен със скандали - като започнем с изключването на гражданската квота от УС и стигнем до там, че екипът на фондацията да бъде сведен до удобни за властта хора. И вие видяхте - смените в УС на "Пловдив 2019" свършиха тогава, когато започнаха да се харчат милионите левове по проекта", коментира Каназирева.

"Писна ни надписът Заедно или само да блести при откриването на някое събитие, или лицемерно да се подава от фланелката на някой управляващ. Истината е, че до момента сме заедно само във финансирането, което идва от нашите данъци", добави от своя страна Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив". 

Стефан Послийски от ВМРО обясни, че "чашата на търпението на съветниците от ВМРО е преляла заради проекта на фондация „Глас“, финасиран със 7 000 лева от "Пловдив 2019".

По този повод, в свое становище до медиите артистичният директор Светлана Куюмджиева посочи преди време, че проектът не предвижда провеждането на гей-парад в града на тепетата, а реализирането на фотографска изложба, музикално събитие и дискусия, посветени на ЛГБТ общността през призмата на балканската семантика днес.

Послийски обясни обаче, че след получено в ОбС писмо от „възмутените“ членове на организацията, организираща проекта, става ясно, че въпросната изложба ще е посветена на гей прайдовете, провеждани на Балканите, което е недопустимо.

"Какво би се случило, ако например една учителка заведе децата от цял клас на подобна изложба и кой ще носи отговорността от евентуалните последствия от този скандален проект?, попита лидерът на ВМРО в града на тепетата Борислав Инчев.  И тъй като на въпросите, поставени през последните години за дейността на фондацията, все още няма отговори, а хората, работещи там продължават да  мислят, че това е им е някаква тяхна "бащиния", решихме да използваме единствения законов лост в тази ситуация, а именно свикването на извънредна сесия, на която да разберем какво всъщност финансира Фондацията с парите на пловдивчани", обясни Инчев.

Стефан Послийски допълни, че дори исканията им да не бъдат изпълнени, то на всяка сесия на ОбС предложенията им ще бъдат входирани като извънредни точки за разглеждане. "Притеснени сме, че ЕСК е заплашена да бъде компометирана", каза още той.

Артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева се въздържа се от коментар по повод исканата й оставка.

Няма какво да кажа. Всичко е един пълен абсурд, обидно е“, заяви тя в изключително лаконичното си изказване.

Дневният ред на извънредното заседание на местния парламент е от 3 точки. Искането е подписано от 21 съветника - от „Съюз за Пловдив“, ВМРО, БСП и двамата независими от групата на Здравко Димитров.

Може ли с парите на пловдивчани да се финансират проекти, които не се харесват на пловдивчани?  И превърната ли е общинската фондация в "бащиния"?

По темата работи Искра Койчева.