Обявиха 10-дневна грипна ваканция в Семинарията
Обявиха 10-дневна грипна ваканция в Семинарията / Снимка: Даниела Ковачева

Принудителна грипна ваканция до 15-ти ноември е обявена в Пловдивската духовна семинария. 60% от обучаващите се там младежи не са отишли до класните стаи днес, установи репортерска проверка на Дарик. Според възпитателите, учебните часове, които учениците ще пропуснат следващата седмица, ще бъдат наваксани с 10-дневния резерв от дни, който всяко училище предвижда в учебния си план заради подобни извънредни ситуации.  

Предепидемиологична е обстановката в Пловдивска област по отношение на разпространения грип в страната, каза за Дарик д-р Радка Пепеланова от отдел „Противоепидемиологичен контрол" към РИОКОЗ. Средно по  5-6 души с диагноза грип постъпват на ден в лечебните заведения в региона. Данните в Регионалната инспекция по опазване на общественото здраве се формират на база информация, подадена от 10 групови лекарски практики.

21% средно са отсъстващите ученици в областта. Очаква се процентът да се увеличи, каза още д-р Пепеланова. Петима са пациентите с доказана диагноза A (H1 N1) в Пловдив от навлизане на новия грипен вирус в страната. Всички заразени са успешно възстановени.