Областната на път да загуби  2 млн. лв. по дело, заведено от нея
Областната на път да загуби 2 млн. лв. по дело, заведено от нея / Снимка: Даниела Ковачева
Областната на път да загуби 2 млн. лв. по дело, заведено от нея
25656
Областната на път да загуби 2 млн. лв. по дело, заведено от нея
  • Областната на път да загуби 2 млн. лв. по дело, заведено от нея

За близо 2 млн. лева е застрашена да бъде осъдена Областната управа на Пловдив по дело, образувано по нейна жалба, оплака се губернаторът Иван Тотев. Става дума за съдебното производство, което стартира през 2007-ма година по искане на изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив по изземване на държавен имот - Палата N 20,  правно основание са собственост от страна на Федерацията на научно-техническите съюзи в България и в частност на пловдивската й организация.

Още тогава на федерацията е предоставена възможност да удостовери правото на собственост, но документите, които е представила, са оставени без уважение от Областна администрация и съответно е входирана жалба в Пловдивски административен съд. Той се произнася в полза на жалбоподателя и имотът е предаден на Пловдивския панаир и около три месеца по-късно е физически ликвидиран. Последва жалба от Научно-техническата федерация във Върховен административен съд, който отменя решението на предната съдебна инстанция.

Областна управа се е възползвала от правото си е обжалвала това постановление, като делото е насрочено за 15 февруари отново в Пловдивския административен съд.

Прогнозите на Иван Тотев не са оптимистични. Той изрази сериозни опасения, че Областната администрация ще загуби делото и ще трябва да изплати на Научно-техническата федерация обезщетение в размер на 1 713 000 лева плюс разходите по съдебното производство.

Това е част от лошото наследство, оставено ни от предходната Областна управа, коментира Тотев. /Чуйте прикачения звуков файл/