Спад на интереса към ваксините
4 от 5-те зони у нас са на прага на етап 3 от плана за справяне с пандемията.

Това означава, че в следващите 5 дни в тях се очаква интензивните легла да достигнат 70% заетост. Пловдив е сред областите на прага на частичен локдаун, предава NOVA.

979 новозаразени в Пловдивско

45 деца са настанени в болниците, 2 са в интензивни отделения. Хоспитализираните общо са 515 души. Потокът пред COVID зоните не секва. Д-р Валентина Костуркова споделя, че ваксинацията върви обратно пропорционално на увеличението на пациентите в COVID зоните.

"От началото на годината сме имунизирали 900 човека, само 12,5% от тях са с първа доза, всички останали с бустер. Голяма част от тях са пенсионери, които искат да се възползват от паричния бонус", уточнява медикът. Тя си обяснява този факт с многото новозаразени, което възпрепятства ваксинирането.

По думите ѝ на ден през COVID зоните за 8 часа преминават между 60 и 70 пациенти, като 65 от тях са с бързи антигенни тестове. "Средно минават по 10 деца. Имаме проблем с COVID зоната - в нея няма педиатри.

Изписваме терапия по наученото от медиите и каквото знаем като медици, даваме им медикаменти за остра вирусна инфекция", посочи тя. Главоболие, температура и обща отпадналост са сред симптомите при децата. 5 до 10% от преминаващите през COVID зоните влизат в болница.
nova.bg