/ NOVA
Изкуствен интелект праща пациенти на ТЕЛК от Пловдив в други градове, научи "24 часа"

"Безобразие, внукът ми е инвалид и не е подвижен. Как ще се грабна аз с него от Пловдив да ходя до Стара Загора или Хасково? Не е честно и е абсурдно". Това заяви гневна Славка Ламбова, която чакаше в петък на голямата опашка пред ТЕЛК в Пловдив.

Нейният внук е парализиран и тя се чуди как ще отиде в друг град, ако изкуственият интелект го разпредели там.

"Проблемът е факт и е от месеци", потвърди директорът на РЗИ доктор Аргир Аргиров. Той знаел за случаи, при които преписки на пловдивски пациенти са разпределяни в Козлодуй.

В същото време пред ТЕЛК–а във втория град опашката е огромна, тъй като едни чакат за справка и идват да питат защо са пратени в други градове, а част от чакащите са дошли да подадат документи за освидетелстване. 

Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров от своя страна заяви, че за улеснение на пациентите РЗИ-Пловдив ще раздели потоците в два кабинета, тъй като досега на едно гише хората подаваха документи и чакаха за справки. Справките за движението на преписките ще са на отделно гише, ще се правят само лично срещу представяне на лична карта, а справките по телефона ще са ограничени, подчерта той.

По думите му 17 500 са подадените в Пловдивска област заявления за издаване на експертни решения на ТЕЛК от началото на годината до сега, предаде БНР

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
24 часа, БНР