Недоволни воеводи внесоха подписка за нов конгрес. Каракачанов ги проверява за легитимност
Недоволни воеводи внесоха подписка за нов конгрес. Каракачанов ги проверява за легитимност / снимка : Виктор Кадири /dariknews.bg

Националният щаб на ВМРО е депозирал вчера официална подписка, събрана от членове на воеводите, които искат свикване на нов легитимен конгрес на партията до 31-ви март.  

В централата на ул. „Пиротска" 5 в столицата са представени 2734 подписа, събрани на 247 страници, заяви лидерът на партията Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че ще провери дали подписите са легитимни, защото тази сутрин е получил сигнал от 4-ма членове на софийската организация, които твърдят, че имената им фигурират в подписката, въпреки че не са се подписвали. Каракачанов допълни още, че дори и да са легитимни подписите, те не са достатъчни за свикване на извънреден конгрес. Според устава на партията са нужни 1/3 от подписите на членската маса, която според Каракачанов е 10 хил. човека.  

На съвсем друго мнение беше обаче лидерът на организацията в Пловдив Бойко Ватев. Според него членската маса на ВМРО не е 10 хил. човека, а е не повече от 7-8 хиляди.  

Подписката на воеводите е придружена от декларация, в която се призовава Националният изпълнителен комитет на ВМРО-БНД да вземе решение относно свикването на извънреден конгрес в срок от един месец от деня на депозирането на подписката и да насрочи дата на провеждане на конгреса не по-късно от 31 март 2010 г.  

Националният щаб на ВМРО, обединяващ усилията на 200 организации на партията за свикване на нов легитимен конгрес и избор на ново ръководство, счита депозираната подписка като последна възможност съгласно устава на ВМРО за свикване на нов конгрес, и за преодоляване на дълбоката вътрешнопартийна криза, се казва още в декларацията.  

До проблемите във ВМРО се стигна след последния конгрес на партията, на който трябваше да бъде избран нов лидер. Тогава пловдивската организация и представителите на още 13 областни структури от страната напуснаха форума, като не признаха легитимността на конгреса и в знак на протест срещу преизбирането на Красимир Каракачанов за председател на партията.