Не паркирайте срещу бариерата на автогара „Юг” – спукана ви е работата!
Не паркирайте срещу бариерата на автогара „Юг” – спукана ви е работата! / sxc.hu

На умишлено срязана предна дясна гума на личния си автомобил се натъкна репортер на Дарик радио. Оказа се, че става въпрос за нов (или позабравен стар) начин за изкарване на някой лев. „Далаверата" се практикува от група находчиви роми, обикновено двама или трима.

Едно от местата, където действа добре сработената „манифактура", е паркингът срещу бариерата на автогара „Юг", под бетонния мост. Както е известно, там настилката е неравна, бетонните блокчета са разместени и, докато кара на първа по лунния релеф, водачът на злощастната кола не може веднага да усети, че гумата му е спукана. След като все пак установи повредата, той естествено започва подготовка за смяна на колелото. Точно тогава, сякаш от нищото, изскача учтив мъж от ромски произход, който предлага да смени гумата срещу съответното заплащане. Успехът е сигурен, особено ако сте неопитен шофьор или несръчен представител на по-нежния пол.  

Опасенията на репортера ни бяха потвърдени от собственика на автосервиз за баланс и вулканизация, който отстрани повредата. Мъжът показа как гумата е пробита и срязана не отдолу, а отстрани. Използвани са били нож и отвертка. Автомотьорът потвърди, че от въпросния паркинг са идвали не един или двама клиенти със спукани гуми. Най-често били повреждани десните колела, защото се забелязвали по-трудно от водача, който се качва в колата отляво.

По всяка вероятност има и други потенциални облаги за "сръчния" екип, ако все пак сте решили да се справите сами. Например, ядосани от случилото се и улисани в работата, сте забравили отворена врата на багажника или на шофьорското място, а в колата ви има ценни вещи, портфейл, дрехи, инструменти...