/ Дарик, архив
Форум мозайки
97779
Форум мозайки
  • Форум мозайки
Пловдив ще се нареди до градове като Барселона, Рим и Лисабон като домакин на 14-тата Международна конференция за консервация на мозайки. Това стана ясно, след като кметът Иван Тотев и почетният председател на Международния комитет за консервация на мозайки Гайл де Гишен подписаха споразумение, според което следващият голям форум ще се проведе в града под тепетата. Конференцията е насрочена за октомври 2020 г.
 
За първи път подобно събитие ще се проведе в държава, която няма излаз на Средиземно море. Досега всички форуми са били в Испания, Франция, Италия, Португалия, Кипър, Тунис и Мароко. Причината е, че именно в страните, разположени на Средиземноморието, се откриват античните мозайки, останали от времето на Римската империя.
 
Подписват меморандум за триеналето за консервация на мозайки

Международният комитет за консервация на мозайки e създаден през 1977 г. в Рим,
за да преустанови практиката мозайките да бъдат махани от оригиналните им места и поставяни в музеи. Тогава група реставратори от различни страни започват кампания за експонирането им на местата, където са открити. 
 
„Докторите” на мозайките, както ги определи Де Гишен, се събират от всички страни на всеки три години, за да черпят опит едни от други. След това се издава и книга, която разкрива практиките и откритията при реставрацията на мозайки през този период.
 
От комитета са имали два избора – форумът да се проведе в Пловдив или в Йордания, но окончателното решение бил градът под тепетата. 

Чуйте и от приложеното аудио.