Намаляват промилите за такса смет в Пловдив
Намаляват промилите за такса смет в Пловдив / netinfo
Намаляване на промилите за такса смет от 1.6 на 1.4 за граждани, предлагат на днешната сесия на Общинския съвет съветниците от ОДС. Колегите им от левицата заявиха, че има резерв за намаляване на промилите до 1.3, защото за почистване на междублоковите пространства, зимно дежурство и снегопочистване, както и за подмяна на част от контейнерите за смет, са заделени с 1.6 милиона лева повече от нужното. Това становище на групата на “Коалиция за Пловдив” изрази Красимир Давчев.

От направена проверка в общината е установено, че в Пловдив има 3 пъти по-малко контейнери от заложените в обществената поръчка, спечелена от “Екоглобал”. В петте района на Пловдив са разположени 3656 съда за смет, вместо договорените 11400. Давчев се обяви против закупуването на нови контейнери с общински средства, както предлагат от ОДС, защото това е задължение на почистващата фирма.

В план- сметката за приходите и разходите за поддържане на чистотата, сметосъбирането и сметоизвозването за 2007 година е записано, че средствата за почистване на града възлизат на 21 милиона лева. В тях е включен и излишъка от 3 милиона лева за 2006 година.