/ iStock
Tактическо учение с бойни стрелби „Стоманен щит - 22“ ще се проведе в периода 16-20 май на учебен полигон „Корен“ с участието на над 960 военнослужещи с близо 270 броя бойна и специална техника.

В него ще се включат военнослужещи от 4-и артилерийски полк, 2-а механизирана бригада, 61-а механизирана бригада, 101-и алпийски полк, 55-и инженерен полк, 110-и логистичен полк, 59-и батальон за ЯХБЗ и Е, 78-и батальон за осигуряване и от учебен полигон „Корен“. Днес, 16 май, ще завърши придвижването на участниците в учението до полигона.

Темата на „Стоманен щит - 22“, което се провежда под ръководството на командването на Сухопътните войски, е „Участие на артилерийски полк като група за обща огнева поддръжка в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент“.

Основен обучаем е 4-и артилерийски полк – Асеновград, а целта на подготовката е усъвършенстване на бойното сглобяване и полевата натренираност на полка за умели и решителни действия при изпълнение на задачите по огневата поддръжка на маневрените формирования в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент.

„Стоманен щит - 22“ се провежда по сценарий, разработен от командването на Сухопътните войски. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ тактическото учение е неговият заместник - бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението е заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев.