/ ThinkStock/Getty Images

Над 500 кубика незаконна дървесина е задържана от служителите на Южно централно държавно предприятие (ЮЦДП) - Смолян от началото на годината. За същият период, на територията на предприятието са констатирани 852 нарушения, като за 432 от тях са съставени актове за установяване на административни нарушения (АУАН).

Също така са съставени и 234 констативни протоколи за засечени нарушения срещу неизвестен извършител. В следствие на това е задържана незаконна дървесина в размер на 511,39 кубика, сочат още данните на ЮЦДП-Смолян. От задържаните количества, 185,18 кубика са обла дървесина, а 326,21 кубика дърва за огрев.

В териториалния обхват на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян попадат 11 броя териториални поделения от област Смолян, съответно 10 държавни горски стопанства (ДГС) и 1 държавно ловно стопанство (ДЛС).

През 2018 г. служителите на тези стопанства са съставили общо 34 АУАН, от които 31 са за констатирана незаконна дървесина, 2 за незаконно бране на мурсалски чай и 1 по Закона за лова и опазването на дивеча. По съставените актове за установяване на административни нарушения е задържана - 23 кубика средна строителна дървесина и 23 пр.куб.м дърва за огрев.

По съставените 34 бр. АУАН от служители на ДГС/ДЛС са издадени 9 Наказателни постановления от Регионална Дирекция по горите - Смолян, с наложени глоби, в размер на 750 лева. Южно централно държавно предприятие - Смолян има общо тридесет и пет териториални поделения, които са на територията на четири области - Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали.