първи клас ученик
първи клас ученик / Thinkstock
Към настоящия момент за област Смолян са подадени 403 заявления за получаване на еднократна помощ за първокласници. Най-много са в община Смолян – 128, следват в община Рудозем – 60, в Мадан – 53, Златоград и Девин по 41, Доспат – 28, Чепеларе – 24, в Неделино и Борино по 10, в Баните – 8. Отпуснати са помощи на 362 семейства за 373 деца на обща стойност 93 250 лв. Заявленията на 10 семейства са отказани, заради това, че не отговарят на условията за получаване на такъв вид помощ, а в процес на обработка са 31-о заявления.

Право на този вид помощ имат семейства, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на заявление-декларацията е по-нисък или равен на 450 лв. Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Дирекциите се подават в дирекциите на „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, като крайният срок за подаване на заявленията е 15 октомври.