дискусия
дискусия / netinfo
Водещи ревматолози от Пловдив подкрепиха своите пациенти в борбата им против централизирана комисия, която единствена ще има правото да отпуска лекарства за лечението на редица ревматични заболявания. Това стана по време на дискусия, организирана от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА). В нея участваха специалисти-ревматолози,  членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и Южна България.

Първите 6 месеца са най-важни за лечението на пациентите, подчертаха експертите. За съжаление в България тези първи 6 месеца не минават в лечение, а в редица ненужни административни процедури като експертни съвети, чрез които се налагат финансово-икономическите критерии на НЗОК. Налагането на пациента да минава през експертни комисии е забавяне с до 18 месеца, твърдят ревматолозите. Те не смятат, че централизираната комисия е комисия с по-добра експертиза, а точно обратното. Комисията връща пациенти за ненужно хоспитализиране, не гарантира добро лечение и ранен достъп до качествена услуга.

Лекарите са на мнение, че достъпът на пациентите не само не трябва да се ограничава с една комисия в София, на която ще чакат на опашка болни хора от цялата страна, а напротив. Трябва да има комисии и в други градове на страната, за да не се налага те да пътуват. За пример беше посочен европейският и световният опит в Холандия, Гърция, Турция, САЩ, Япония, където не съществуват експертни комисии и/или съвети, които да назначават терапия и предписват медикаменти. Това право принадлежи само на първия ревматолог, който е диагностицирал и лекува пациента.

„За да минем на комисия в София, пристигаме един ден по-рано. За нас това са разходи от минимум 160 лв.- за гориво, хотел, паркинг“, разказаха пациенти по време на срещата. Една от тях сподели, че за да отидат до София, съпругът й, който е придружител, отсъства от работа 2 дни. Нейният личен доход е 300 лв., а пътуването до София й отнема около 5 часа. То й причинява неудобство и скованост, след което трябва да чака 4 часа в коридор. 

"Няма регламентирани правила за пациентите с трудна подвижност“, казва още тя.

Затова над 2000 души от Пловдив и региона настояват да продължат да получават лечението си в града и да не бъдат тормозени с непосилни за тяхното състояние пътувания.