каменни артефакти
каменни артефакти / netinfo
каменни артефакти откриха в Пловдив
94567
каменни артефакти откриха в Пловдив
  • каменни артефакти откриха в Пловдив
Археологически артефакти бяха открити в Пловдив при полагане на нов топлопровод. На обектите се натъкнали строителните работници, които поставяли тръби на улица „Любен Каравелов“. От EVN веднага са сигнализирали Министерството на културата. По тяхно нареждане находките се проучват и експонират.

каменни артефакти откриха при полагане на нов топлопровод
каменни артефакти откриха при полагане на нов топлопровод netinfo

При разкопаване на пътния участък са намерени над 20 обработени каменни блокове, които според археолозите са останали от Желязната епоха, Късната Античност и Средновековието. Находките най-вероятно са разрушени при земетресение. Предполага се, че каменните блокове са от близка каменоломна или езически храм. Тепърва обаче ще се установява какъв е техния произход, заяви археологът Росица Миткова.

археологът Росица Миткова за каменните блокове
археологът Росица Миткова за каменните блокове netinfo

„Ще се опитаме да направим някаква реконструкция на базата на това как сме ги открили и ще опитаме да разберем какво съоръжение всъщност са изграждали“, допълни Миткова.

Каменните блокове ще бъдат извадени и експонирани в парка на Младежкия хълм в Пловдив. Заради тях полагането на топлопровода ще се забави, съобщи говорителят на EVN – България Крум Косев.

Крум Косев
говорителят на EVN Крум Косев netinfo

„Такива археологически находки и тяхното проучване, са от компетенцията на специалистите от Министерството на Културата и за това в този случай ние сме длъжни да изпълним заповедта, която сме получи, но при всички положения се стараем да наваксаме със сроковете, така че да няма чувствително забавяне“, уточни Косев.

ремонтът по пътната отсечка ще се забави
ремонт netinfo

Ремонтът по отсечката от колелото на Централна гара до кръстовището с ул. “Любен Каравелов” трябва да бъде пусната за движение до края на годината.