/ Снимка: Главна прокуратура
Мъж осъди Главната прокуратура на обезщетение от 2 500 лева, след като бе оправдан по повдигнато обвинение в незаконно държане на оръжия и боеприпаси. Той претендира за 10 000 лева, но искът му е частично уважен на първа инстанция, а решението е потвърдено и от Окръжния съд в Пазарджик.

Историята започва с обиск в къщата на пазарджиклията на 7 декември 2016 година. 10 униформени и две поемни лица преравят всеки шкаф и намират 61 патрона за ловно оръжие, за които нямал разрешение, и са иззети. Последвало задържане за 24 часа.

Стига се до повдигане на обвинение и наказателно дело, по което той е оправдан 9 месеца по-късно. В процеса е установено, че е бил ловец и повечето боеприпаси са останали от период, когато е имал законно ловно оръжие. През това време обаче твърди, че претърпял болки и страдания, изгубил апетит, близките и приятелите му разбрали за случилото се и част от тях се отдръпнали от него. Накърнени били доброто му име и авторитет, а дотогава бил уважаван инструктор със собствена автошкола. Приятели на сина му също започнали да го избягват. Във Фейсбук се появили коментари, че ще го вкарат в затвора.

Прокуратурата е осъдена да поеме и разходите по гражданското дело с искане за обезщетение. 

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.