МОН изисквал справки от директорите за броя на стачкуващите учители
МОН изисквал справки от директорите за броя на стачкуващите учители / netinfo

Ежедневни справки за броя на учителите, които ще се включат в стачката изисквал министърът на образованието от директорите на училищата, обявиха днес в Пловдив от стачния комитет на СБУ. Освен това в училищата получавали и заплахи за уволнения от страна на директорите при включване в стачката. От Министерството на образованието били спуснали и списък на документите, които се изискват по време на стачни действия, като твърдели, че да се стачкува по време на преговори не е редно. Според синдикалистите всичките документи са законни и няма никакво нарушение при обявяването на стачни действия, каза председателят на стачния комитет на СБУ в Пловдив, Тодор Попов.

Около 90 учебни заведения от общо 142 в Пловдив са заявили, че ще се включат в едночасовата предупредителна стачка на 15 септември. Протестът в училищата започва от 9:00 и ще продължи до10:00 часа, а в детските градини е от 7:30 до 8:30 часа. Днес се очаква към едночасовата стачка да се присъединят и нови учебни заведения.

Протестиращите учители в Пловдивско са заявили стопроцентова подкрепа на безсрочната национална ефективна стачка от 24 септември, когато учениците няма да посещават училище до постигане на споразумение с МОН за стопроцентно увеличение на заплатите на българските учители.