/ ThinkStock/Getty Images
Момчиловци за поредна година ще бъде домакин на Фестивал на киселото мляко.

С концерт и изложба започна Панаирът на киселото мляко

"Мероприятието се провежда за пета поредна година в Смолянското село, като фестивалът тази година ще се проведе между 21 и 23 септември", съобщава кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Кои са най-здравословните пет храни, които да купуваме в магазина

Спонсор и съорганизатор на празника е китайската компания Bright Dairy, която произвежда от няколко години мляко с марка "Момчиловци". Специално за фестивала  пристигнат гости от Китай, където млякото на Родопите и Момчиловци се рекламира като една от тайните на дълголетието. 

Как тараторът е стигнал до нашата трапеза?

Фестивалната програма включва богата културна и развлекателна програма. В нея са включени  изложение на млечни продукти и занаятчийски изделия, концерти на фолклорни състави и изпълнители. По време на фестивала ще бъде избрана и "Кралица на млякото", като това ще е част от националния конкурс "Мис Родопи".

Фермери и млекопреработватели се събират в Трън в чест на киселото мляко

Основна цел на Фестивала на киселото мляко - култура и традиции е да популяризира традициите за производство на кисело мляко и сирена, заедно със богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентичните родопски занаяти.

Хапвайте кисело мляко редовно, за да се предпазите от рак

Мероприятието всяка година се провежда под патронажа на Министерството на туризма, а партньори на празника са - Община Смолян, Област Смолян, Кметство Момчиловци, „Тодоров“ АД и Swagbag.eu.