/ снимка: Петър Тодоров
Етно музика, танци, театър и опера на открито ще могат да гледат всички пловдивчани и гости на Пловдив по време на Третото издание на „Етно кухня на колела“.

Интересни новости в тазгодишното Дефиле "Вино и гурме"


Панаирът се открива следващия петък - на 17 май на откритите площи пред Джумая джамия. Още към 16.00 часа следобед всеки ще може да замеси хляб в работилницата, която ще бъде ситуирана пред мобилната кухня.
 
Официално панаирът ще бъде открит точно в 18.00 часа с изпълнение на младите музиканти от формация „Жарава“, след което 12 общности от Пловдив и региона ще представят пред публиката традиционни свои ястия.
 
Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ всяка година има различна културна програма, която е изненада за посетителите и радва случайните минувачи като всеки уличен фестивал по света.
 
Тази година, в която Пловдив е Европейска столица на културата, площада зад Джумая джамия в центъра на Пловдив, ще се превърне в голяма сцена на открито. Специално за събитието в града ще пристигнат известни музиканти и артисти, поканени от етнически общности във Фондация „Заедно“.

В първата вечер на панаира (на 17 май) ще гостуват 40 певци и музиканти от Истанбул. Концертът ще бъде посветен на класическата фолклорна турска музика, а посетителите ще могат да видят изпълнения на живо на канун, уд и други традиционни инструменти. Първата тематична вечер тази година е посветена именно на културата на турската общност в Пловдив.
 
Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ е само един от проектите на Фондация „Заедно“ в Пловдив, който се осъществява съвместно от представители на 6 етнически общности от 3 религии.

Всички културни събития на Фондацията са послание от народностите с най-стара история в най-стария жив град в Европа за приятелство, мирно съжителство, толерантност и уважение между всички - независимо каква религия се изповядва, от какъв произход са хората и къде са родени. С това послание е и богатата културна програма, която всички те са подготвили в 3-те дни на панаира тази година.
 
На 18 май в Пловдив пристига и единствената в България и на Балканите вокална формация „Дулсе канто“ („Сладка песен“) на известната Лика Ешкенази. Групата ще представи традиционни еврейски песни, с които е печелила престижни награди в страната и чужбина.

„Дулсе канто“ има издадени 6 албума с битови, исторически и религиозни еврейски песни, с уникално съвременно звучене на аранжиментите. Лика Ешкенази е носител на  високото отличие „Сребърен ритон” на Министерство на културата и грамота за високи постижения и принос към българската култура, както и на наградата „Шофар” на Организацията на евреите в България „Шалом”. По време на кулинарния панаир ще бъде представено и ястието на еврейската национална кухня – маца с „харосет“.
 
Следващата събота ще е и за почитателите на руската култура. По време нa рускaтa вечер лично глaвният готвaч нa Посолството нa Руската Федерация в България ще проведе мaстер клaс по приготвенето нa еднa от многобройните руски супи - Окрошкa.

Артистичната програма ще е със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при и лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен. За най-малките посетители ще е концертът на децата от танцов състав „Милениум“, които ще изпълнят и емоционални руско-цигански танци.
 
В неделя ще са дегустациите на традиционни арменски ястия. Тази година редовните посетителите на панаира ще опитат за първи път семейна арменска празнична баница с кайма и сладки мафиши, а всеки, който желае ще може да се хване на арменско хоро, заедно с младежите от самодейния танцов състав „Ереван“.
 
На 19 май вечерта ще е и последната тематична вечер на италианската кухня, организирана от Давиде Кристиано, който отново обещава богата културна програма, с която ще бъде закрито Третото издание на „Етно кухня на колела“, посветено на Пловдив като Европейска столица на културата.
 
Чуйте и репортажа с участието на представителите на турската и италианската общност под тепетата Емине Османова, Ахмед Пехливан и Давиде Кристиано.