/ / iStock/Getty Images
Млад талант от Широка лъка с нов музикален инструмент от инициативата „Във всяка родопска къща гайда“
102233
Млад талант от Широка лъка с нов музикален инструмент от инициативата „Във всяка родопска къща гайда“
  • Млад талант от Широка лъка с нов музикален инструмент от инициативата „Във всяка родопска къща гайда“
Шестокласникът Иван Димитров е поредният млад талант, получил нов музикален инструмент от инициативата „Във всяка родопска къща гайда“. Иван получи новата си гайда от кмета на Община Смолян Николай Мелемов и кмета на родопското село Васил Седянков.

Димитров, който учи в основното училище в селото, се класира трети на Националното гайдарско надсвирване в с.Гела през август т.г. в неговата възрастова група.
 
„Целта винаги ни е била да поощряваме талантливите гайдари като Иван, защото те ще популяризират характерния емблематичен за Родопите музикален инструмент“, коментира Мелемов. Гайдата настрои широколъшкия майстор Калин Бочуков, след което Иван веднага засвири на нея.

Основната идея на инициативата, която стартира в Община Смолян през 2016 г., е младото поколение да бъде привлечено от родопската музика и гайдата, която е уникална за Родопите. От ръководството на общинската администрация в областния град подкрепят децата, които искат да станат гайдари, а родителите са социално слаби или безработни и нямат възможност да закупят инструмент.