Министър Василева: Пловдив има големи шансове за Водния проект
Министър Василева: Пловдив има големи шансове за Водния проект / снимка: БГНЕС, архив
Министър Василева за Водния проект на Пловдив
79830
Министър Василева за Водния проект на Пловдив
  • Министър Василева за Водния проект на Пловдив

Много големи са шансовете за Водния проект на Пловдив, каза пред Дарик министърът на околната среда и водите Ивелина Василева която пристигна днес в Пловдив за откриването на Годишната среща на местните власти на Югоизточна Европа.  Тя обясни, че форматът на новата програма „Околна среда 2014 - 2020 година“ е договорен с Европейската комисиия  и тук става дума за реализирането на т.нар. ранни проекти.

По думите й  Водният проект на Пловдив ще бъде стартиран още в самото начало на програмния период заедно с  големите проекти на Добрич, Асеновград и Плевен. Ще могат да се реализират и още 5 други проекти за големи агломерации без пречиствателни съоръжения. Чуйте повече в прикачения файл.

Министър Василева съобщи, че за България ще бъдат налични 32 милиарда лева ще чрез европейските фондове за икономическото развитие през новия програмен период. Средствата са  за  устойчиво развитие и намаляване на различията между регионите. По думите й амбицията да нямаме нулева година ще бъде факт чрез  реализирането на проекти от общините като основни бенефициенти по голяма част от програмите.

За изминалия програмен период по проекти на българските общини са усвоени повече от 7 милиарда лева по седемте оперативни програми, уточни министърът като заяви, че това е голяма възмжност, но и голяма отговорност.

Върви се към опростяване на процедурите, унифицирането на правилата и прилагането на контролни механизми, за да не се допускат грешки при тръжнитепроцедури и възлагането на обществените поръчки, каза още Василева. Тя допълни, че с помощта на европейските средства могат да се реализират ключови за държавата ни реформи в здравеопазването, социалната политика и секторните политики.