Групата от лекари пропътува над 7000 километра, за да се запознае отблизо с новите технологии на зъболечение
Медици от Китай специализират в Медицинския университет в Пловдив, съобщава NOVA. Групата от лекари пропътува над 7000 километра, за да се запознае отблизо с новите технологии на зъболечение. Техни обучители са трима български преподаватели.

Информационен ден на Инициативата за иновативни документи в МУ-Пловдив

Алекс Хи е от далечен Китай. Заедно със своите колеги зъболекари се намира в Пловдив, за да усъвършенства уменията си в денталната медицина. „Моят личен опит е 12 години като зъболекар.

Не съм очаквам, че тук можем да научим толкова много за новите технология. Освен работата, на всички нас от Китай ни остава време и за разходка. Впечатление сме от Пловдив, който тази година е европейска столица на културата”, споделя Алекс Хи.

Паркинг и малък площад изграждат до общежития на МУ в Пловдив

Алекс се обучава в специализиран курс на Лазерния център на Медицинския университет в Пловдив. Обучението е посветено на новите технологии, които лекуват различните дентални заболявания с помощта на лазери.

„Идваме в Медицинския университет в Пловдив, за да посетим курса, организиран от Денталния факултет в лазерния център, да получим обучение и да чуем лекции. Това, което е най-важното е, че лазерите като съвременна технология имат голямо приложение в денталната медицина, а тук в центъра по лазерна дентална медицина на Медицинския университет в Пловдив, ние можем да намерим едно много добро обучение, на много добро ниво”, казва още Алекс.

Петима кандидат-студенти се борят за едно място в МУ-Пловдив

„Нашите намерения бяха да дойдем тук и да поканим една голяма група от китайски зъболекари, които да се обучат, защото това е едно от най-добрите места за обучение по лазерна дентална медицина.

Ние сме едни от най-големите инвеститори в областта на съвременните технологии, включително работим с различни компании, например от Израел. Ние вярваме, че лазарните технологии са бъдещето в денталната медицина, защото те предлагат едно много прецизно лечение, безболезнено лечение.

Строят нов учебен корпус на Медицинския университет в Пловдив

Нещо, което е бъдещето на денталната медицина”, обясни Джордж Ю - организатор на курса. Обучители на китайските медици са трима български преподаватели, сред които и доц. д-р Георги Томов.  

„Има практически демонстрации върху животински модели и последния ден има демонстрация върху пациенти, върху реални пациенти – процедури, които аз и моите асистенти ще извършим и колегите ще наблюдават”, посочи доц. Георги Томов - преподавател в МУ-Пловдив.

Гостите от далечната държава бяха запознати с материалната база, на която се обучават бъдещите български лекари. До този момент подобно обучение са минали групи от Гърция, Израел, Полша и Грузия.
nova.bg