Марица остава непочистена поне до есента заради чиновническо безхаберие
Марица остава непочистена поне до есента заради чиновническо безхаберие / netinfo
Пловдив ще посрещне есенните дъждове с непочистено корито на река Марица, стана ясно днес. Изсичането на избуялата растителност може да започне най-рано след 3 месеца, но само, ако общината успее да докаже аварийна необходимост пред Министерството на околната среда и водите и другите държавни органи, призна заместник-кметът Георги Григоров. Другият вариант е след пролетното пълноводие догодина, уточни Григоров.

За почистване на коритото като превантивна мярка срещу наводнения са необходими над 2 млн. лева.

Причина за забавеното чистене, което може да доведе до опасно повишаване нивото на Марица, е чиновническа грешка, пратила заповед на областния управител в друга дирекция. Съгласно разпореждането на Областния, общината е трябвало да създаде междуведомствена комисия, която да разработи проект за финансиране и план за почистването на коритото на реката. Пет месеца документът е престоял в строителната дирекция, за което виновните ще си понесат наказанието, заяви заместник-кметът.

Сега ще пристъпим към незабавно изпълнение на заповедта, обеща Григоров. В комисията ще бъдат включени представители на общината, на Басейнова дирекция и РИОСВ, както и неправителствени организации като „Зелени балкани”, които сами са изявили желание да участват в проекта.

Според Григоров отговорност за това положение носят и бившите управляващи на града.