Мая Манолова инспектира централата за преработка на биомаса в Труд
Мая Манолова инспектира централата за преработка на биомаса в Труд / Дарик архив

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне днес с жителите на пловдивското село Труд. Повод за посещението й е жалба, инициирана от жителите на населеното място по повод множество оплаквания от задушливи миризми и вливане на отпадъчни води в река Пясъчник от централа за производство на електроенергия чрез използване на биомаса.

Неколкократно директорът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев увери, че са правени многократни проверки, свързани с дейността на предприятието и че всички предписания са изпълнени.

На 20 октомври стотици жители на пловдивското село Труд излязоха на протест срещу миризмите и обгазяването, причинявани от централата. Тогава с маски на лицата и лозунги „Труд иска да диша!“, „Децата – да спасим тяхното здраве и бъдеще!“ и „Отрова! 24 часа шум! Труд не се продава! Вън!“ протестиращите преминаха по Карловско шосе. Трафикът беше блокиран и се образуваха километрични опашки.

Според ръководството на дружеството заводът е направен по всички изисквания на законодателството и зад случващото се стоят политически интереси.