медици от бившата първа градска на протест
медици от бившата първа градска на протест / фото: Кирил Кирилов
Медиците от пловдивската болница "Св. Мина" не желаят сливането със "Св. Панталеймон"
Протест на "Св. Мина"
94210
Протест на "Св. Мина"
  • Протест на "Св. Мина"
Над 20 лекари от МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив блокираха за 10 минути кръговото движение на Централна гара. Медиците протестират за пореден път срещу сливането на общинското здравно заведение с бившата Втора градска болница и заради забавените им възнаграждения.

медици от бившата първа градска на протест
фото: Кирил Кирилов

Лекарите от „Свети Мина“ са притеснени, че при евентуално сливане, поради дублиращи дейности на двете болници, много от хората ще останат без работа. Според тях зад сливането се крият частни интереси.

медици от бившата първа градска на протест
фото: Кирил Кирилов

Преди месеци местният парламент отпусна 2 млн. лв. от общинския бюджет за разплащане на просрочени задължения към кредиторите на лечебното заведение. Кметът на Пловдив Иван Тотев вече няколко пъти заяви, че сливането е единственият начин "Св. Мина" да продължи да съществува.

Към момента задълженията на лечебното заведение възлизат на около 600 хил. лв. 

Заплатите на медиците са преведени в петък, в късния следобед, съобщи управителят на "Св. Мина" д-р Генади Странджев. Той увери, че не се предвижда оптимизация на персонала, а на служителите в отделенията, които евентуално ще бъдат закрити, ще се предложи работа в други отделения, които ще бъдат разширени. 

Утре от 10:00 часа протестните действия на медиците ще продължат. Те няма да бъдат спирани, докато не се намерят трайни решения на проблемите им.

Чуйте повече от приложеното аудио.