Ламбо подкрепи каузата Кино Космос, иска фонд Пловдив - европейска столица на културата
Ламбо подкрепи каузата Кино Космос, иска фонд Пловдив - европейска столица на културата / снимка: Кирил Кирилов

Да се учреди фонд „Пловдив - европейска столица на културата", предложи депутатът от Коалиция за България Стефан Данаилов. И по 1 и 2 лева да дават пловдивчани, все ще е от полза, каза той. Шансът Пловдив да спечели надпреварата за 2019 г. е да се работи много по-активно. Политическите разногласия само ще пречат, допълни звездата от „Стъклен дом". София кротко и постепенно си работи за каузата, каза майор Деянов, като даде за пример възстановените в последно време исторически паметници.

Стефан Данаилов осъди опита културна придобивка като кино „Космос" да се превърне в многоетажен паркинг. Той обърна внимание и на Есенния салон на изкуствата, който според него няма тежестта на онова, което би трябвало да бъде.

Бъдещият Закон за сценичните изкуства няма концепция, коментира още Ламбо. Той е писан от юристи, на които не им е много ясно какво означава сценично изкуство и вътре в него пише странни неща, каза още той. Мастера изрази песимизма си и за театралните сцени извън столицата. Според разчетите на националния бюджет за Пловдивския драматичен театър не е заделена и стотинка държавна субсидия, а за Кукления - едва 1400 лв.

Утре депутатът инициира среща с хората, с които е започнал Есенния театрален фестивал „Сцена на кръстопът", за да си изяснят визията за следващото му издание. В неделя актьорът и всички участници в „Стъклен дом" се събират и започват поредната серия снимки на сериала.