Купуват 3000 контейнера с резервни пари на общината
Купуват 3000 контейнера с резервни пари на общината / netinfo

Между 2600 и 3000 контейнера за смет ще бъдат закупени и разположени в Пловдив до края на годината. За целта от общинския бюджет могат да бъдат заделени 1млн. и 200 хиляди лева, които са били икономисани от инсенератора. Това каза за Дарик радио управителят на общинска фирма "Чистота" Радослав Кошински. Той уточни, че парите ще бъдат гласувани на предстоящата общинска сесия на 24 юли. По думите му, тези пари са били предвидени като резерв за строежа на инсенератора миналата година, но общината няма да има спешна нужда от тях. Това е причината, заместник-кметът на Пловдив Георги Григоров да предложи тези пари да отидат  за закупуването на нови съдове.

Искам закупените съдове да са с най – добро качество и няма да пестим средства от материала на контейнерите, както правят някои общини, категоричен беше Кошински.

Ако бъдат одобрени тези пари, общината ще организира конкурс по ЗОП и до края на годината контейнерите ще бъдат разстановани. Според Кошински, по този начин проблемът с липсата на контейнери в Пловдив ще бъде решен на 70 %. Той припомни, че това предложение отива на сесия за втори път.

Идеята Пловдив да закупи контейнери втора употреба от големи европейски градове отпада, заяви още Кошински. Причината за това е, че след сондаж в големите европейски градове, се оказало, че в Западна Европа се работи масово с пластмасови съдове, които са неуместни за Пловдив, добави още Кошински. Той допълни, че след поскъпването на тока и парното, масово пловдивчани се отопляват на твърдо гориво и когато изхвърлят отпадъците от печките си, пластмасовите контейнери ще изгорят.