Кметът поиска консултация по 10 кризисни за града теми
Кметът поиска консултация по 10 кризисни за града теми / netinfo

Дали да бъде изтеглен втори заем за ремонт на основните булеварди и улици в Пловдив ще бъде един от първите проблемни въпроси, който най-вероятно ще бъде обсъден на извънредно заседание на Консултативния съвет към кмета. Това съобщи самият той на първата сесия днес, която се проведе в Заседателната зала на Общината. Преди това въпросът ще бъде обсъден от членовете на работната група по Инфраструктура и комуникации, на които трябва да бъде представен отчет за начина, по който са разходвани средствата от първия 50 млн. заем, както и анализа от докладите на районните кметове за това кои улици се нуждаят от ремонт и какви средства ще бъдат необходими за нова инфраструктура.

Бизнесменът Радослав Бозуков поиска членството му в Конуслтативния съвет да бъде временно “замразено”, тъй като според него правилникът за работа на Съвета не дава достатъчно възможности на членовете му да бъдат максимално полезни за развитието на града. Други участници в заседанието също изказаха резерви към демократичността на работата на консултативния орган. Не е ясно какви правомощия имаме, заяви и председателят на КНСБ в Пловдив Татяна Миран.

Проблемът с мръсния въздух, сметосъбирането и сметоизвозването, както и поддържането на зелените площи в града ще бъдат основните въпроси, които по предложение на кмета ще обсъждат на първото работно заседание членовете на комисията по екология и опазване на околната среда.

Мерките за повишаване на заетостта до 2011 год.и преквалификация на кадрите, неоходими за бизнеса в Пловдив, са другите приоритетни теми, по които общинската администрация заяви, че има нужда от консултация.

Предложение за подобряване обслужването на пациентите в ДКЦ-тата и общинските болници ще трябва да изработи до първата есенна сесия на Съвета, която ще бъде на 9-ти септември, работната група по Здравеопазване, чиито председател е Константин Думанов. На заседанията на работните групи ще присъстват и ресорните заместник кметове, директорите на дирекции в Община Пловдив, както и експерти, посочени от членовете на консултативния съвет.


Кметът поиска да се набележат мерки за ограничаване на престъпността, както и да се проучи възможността за видеонаблюдение на всички невралгични точки в Пловдив.

Последната кризисна тема, предложена на днешната първа сесия на Съвета, бе общественият транспорт. Според секретаря на Общината и на Съвета Петя Дойчинова, най-спешните проблеми за решаване в  транспорта на града са чистотата и откриването на нови линии по някои направления.

Припомняме, че при учредяването на Консултативния съвет на 5 юни т.г. главният редактор на Дарик радио – Пловдив Лалка Златанова връчи на кмета Славчо Атанасов папка с въпроси по проблема, чиито отговори пловдивската общественост чака вече 3 месеца. До момента опитът на журналистите да получат информация от отговорните лица в общинската администрация е безрезултатен.

Въпреки изявленията на кмета, че ще направи всичко възможно градът да не остане без обществен транспорт, следните въпроси остават открити:

1. Информирана ли е общината и ако да - кога, за възлагането продажбата на билети на “Градски транспорт” на купувача “Транс сити” срещу комисионна? Смятате ли, че интересите на общината като миноритарен акционер са нарушени при такова извеждане на 1/5 от финансовия поток?

2. По какъв начин общината като миноритарен акционер ще защити интересите си при откритото производство по неплатежоспособност?

3. От кога и по чие разпореждане субсидията на “Градски транспорт” се изплаща кеш, вместо по сметките, от които средствата би следвало да отиват за погасяване на дългове към кредиторите?

4. Какво е изпълнението на курсовете на “Градски транспорт” в периода януари – май? По какъв начин в общинското транспортно предприятие се възлагат проверките на изпълнението на курсовете? По колко физически проверки средномесечно се извършват на линиите на всеки от шестимата оператори в градския транспорт на Пловдив?

5. Каква част от 260-те автобуса в масовия градски транспорт имат монтирани GPS-и? Кога ще заработи системата? Има ли фирма или фирми, които изостават в монтажа на устройствата? Със закупуването на устройствата за автобусите на практика приходите на “Аврора” надхвърлят размера за поръчка по ЗОП. По случая има образувана прокурорска проверка. Кога е подписан договорът с фирма “Аврора” за изграждане на командния център и кога са й преведени парите?

6. Ще бъде ли внесено и кога предложение за увеличение на субсидията за градския транспорт с цел компенсиране на шоковото поскъпване на горивата?



Пълният списък на членовете на работните групи на Консултативния съвет към кмета на Пловдив Славчо Атанасов:

1. Бюджет, местни данъци и такси.
- Радослав Бозуков
- Юлия Юрдекова- ръководител
- Христо Гагов
- Александър Пешев
- Николай Бурнарски


2. Образование и наука
- Иван Куцаров
- Георги Вълчев – ръководител
- Димитър Греков
- Георги Паскалев
- Юлия Юрдекова

3. Култура и туризъм.
- Любозар Фратев
- Божана Апостолова - ръководител
- Евгений Тодоров
- Стойо Вартоломеев
- Радка Колева

4. Младежки дейности и спорт.
- Константин Думанов –
- Стоян Сариев
- Чавдар Каришев
- Александър Линков – ръководител
- Николай Бурнарски

5. Социална политика и заетост.
- Атанас Кръстев – ръководител
- Татяна Миран
- Веска Младенова
- Димитърт Греков
- Йордан Йорданов

6. Демографски и етнически въпроси.
- Огнян Чалъков
- Тодор Божилов
- Димитър Ангелов
- Евгений Тодоров- ръководител
- Анна Барбудева


7. Устройствено планиране и инвестиционни проекти.
- Димитър Язов
- Александър Пешев - ръководител
- Стоян Сариев
- Тодор Абаджиев
- Христо Чакъров

8. Инфраструктура и комуникации.
- Спас Кузов
- Румен Димчев
- Димитър Язов
- Огнян Чалъков
- Лалка Златанова – ръководител

9. Чистота, екология и опазване на околната среда.
- Тодор Божилов
- Константин Маджаров - ръководител
- Деси Шишманова
- Степан Ерамян
Христо Чакъров

10. Здравеопазване.
- Георги Паскалев
- Атанас Кръстев
- Константин Думанов – ръководител
- Христо Гагов

11. Икономика и енергийна ефективност
- Константин Маджаров
- Добрина Проданова - ръководител
- Любозар Фратев
- Радослав Бозуков
- Георги Вълчев

12. Обществен ред и сигурност.
- Ангел Рангелов
- Румен Димчев
- Димитър Ангелов
- Цвятко Узунов
- Степан Ерамян – ръководител

13. Транспорт и безопасност на движението.
- Йордан Йорданов
- Димитър Ангелов
- Христо Лазаров
- Тодор Абаджиев - ръководител
- Спас Кузов


14. Други общински дейности.
- Чавдар Каришев
- Деси Шишманова
- Здравко Ангелов
- Лалка Златанова
- Анна Барбудева – ръководител
- Татяна Миран