Кметът иска да чуе от пловдивчани кои са приоритетните обекти за строителство и ремонт през 2014
Кметът иска да чуе от пловдивчани кои са приоритетните обекти за строителство и ремонт през 2014 / снимка : dariknews.bg/ архив

Бюджетът на община Пловдив за 2014-та година ще бъде подложен на публично обсъждане тази вечер от 17.00 часа в залата на Общински съвет на ул. Авксентий Велешки.

В обсъждането са поканени да участват всички заинтересовани лица, синдикати, бизнес организации, неправителствени организации и жители на Пловдив.

Според проектобюджета Общината ще разполага с близо 190 млн.лева през следващата година. В разходната му част са предвидени 78 млн.лева за образование, 25.3 милиона за чистота, 10 млн. за култура, ( от които реално за културни институции и събития ще бъдат разходвани едва 3 млн.лв.). 11 млн. лева са предвидени за здравеопазването на пловдивчани.

Ден преди публичното обсъждане на проектобюджета на града за 2014-та година стана ясно, че община Пловдив няма изготвена Капиталова програма. Пред Дарик радио кметът  Иван Тотев заяви, че иска да чуе първо мнението на гражданите. По думите му  трябва пловдивчани да кажат какви са проблемите им в отделните райони и квартали и едва тогава да се вземе решение кои обекти да бъдат заложени в Капиталовата програма на общината. В перо "Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда" са предвидени разходи малко  над 45.6 млн.лв., от които над 50 % (или 25,3 млн.) са само за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата в града. От останалите 20,3 млн.лв, ще са необходими близо 5 млн.лв за издръжка на двете общински предприятия - ОП "Паркиране и репатриране" и ОП "Градини и паркове". Точната сума,  заложена за капиталовата програма на града през новата година, не е ясна, но се предполага, че ще е между 10 и 15 млн. лв.

През 2014-та година общинската администрация е планирала малко над 96 милиона лева от местни проходи, като само от такса битов отпадък (ТБО) са предвидени постъпления в размер на 29 млн.лева, а от данък МПС - 13 милиона.

17 милиона лева са очакваните постъпления от недвижимо имущество.  От глоби и лихви община Пловдив очаква в бюджета да влязат 3 млн., а от таксите за дестките градини и ясли - 4.9 млн.лв.