съд
съд / Снимка: Дарик, архив

Кантонерът, съден за тежката жп катастрофа в пазарджишкото село Ковачево от 4 март миналата година, не се признава за виновен и не приема процесът срещу него да продължи по съкратеното следствие. Днес делото продължава в Окръжния съд в Пазарджик. Заседанието започва от 13,30 часа.

Йордан В. е обвинен, че не е спуснал предпазната бариера на прелеза, за който е отговарял. Въпреки включената светлинна сигнализация преминаващ лек автомобил е опитал да прекоси релсите, но е бил пометен от товарен влак, пътуващ от София за Пловдив. При сблъсъка загива 70-годишна жена от град Белово, а синът и съпругът й са тежко ранени. Синът шофира и бърза да закара 74-годишния в болница си баща, тъй като му прилошало.

В първото заседание, което беше на 6 ноември, кантонерът заявява, че се отказва от възможността присъдата му да бъде редуцирана с една трета при признаване на вина. Настоява процедурата да протече по общия ред. Иска разпити на свидетели и вещи лица. Посочва и конкретен човек, чиито показания счита за важни за изясняване на истината.

За днешното заседание са призовани както свидетели, така и пострадалите.