Калинки, пчелички и автокомплексът под надлез „Родопи” скараха управляващи и опозиция
Калинки, пчелички и автокомплексът под надлез „Родопи” скараха управляващи и опозиция / снимка: dariknews.bg

Общинският съвет задължи кмета Славчо Атанасов да сключи договор за концесия с фирма „Булром газ-2006" ЕООД, за автокомплексът под надлез „Родопи". Предложението на групата общински съветници от малките партии ССД, ГСНБ и ЗС „Ал.Стамболийски", предизвика огромен скандал в залата, придружен с обвинения за фалшифициране на документи и оприличаване на съветници с калинки и пчелички.

Проблемът с автокомплекса датира отпреди няколко години, когато фирма „Булром газ" ООД печели коцесията на имота. Поради липса на пари за инвестияция обаче, фирмата е привлякла за партньор „Булром газ-2006" ЕООД. След това шефът на „Булром газ" е бил осъден на 3 години за укриване на ДДС и фирмата му е била ликвидирана, като имотът е останал в ръцете на партньора му. Малко по-късно претенции към парцела предявила и фирма "Делта инвест ойл", която е собственост на осъдения шеф на първата фирма. В последствие и „Делта инвест ойл" е била ликвидирана, но преди това правата й са били продадени на „АВА Трейд конслут" ООД.  

Според Константин Георгиев, чиято група е вносител на предложението, до сега само „Булром газ-2006" е инвестирала над 3 млн. лева и е плащала всяка година концесионна вноска в размер на 90 хил.лева. Така други фирми нямат права над имота. На друго мнение бе Камен Шишманов от ВМРО-НИЕ, според който  правоприемник на фалиралата фирма "Булром газ" ООД, е фирма "Делта инвест ойл" и всеки опит да се даде концесията на обявилата се за приемник "Булром газ 2006" ЕООД, е сигнал за корупционни практики и лобиране за нечии корпоративни интереси. Имената на тези „пчелички" и „калинки", които ще дадат вота си за това безумно предложение ще лъснат след минути на таблото за гласуване, каза от трибуната Шишманов. Той бе подкрепен от колегата си от БСП Ангел Петров, който показа две еднакви разрешителни за строеж в парцела под надлез „Родопи", подписани от бившият главен инженер на общината Дичо Дафов. Интересно защо в едното разрешително като концесионер е отбелязана фирма "Булром газ" ООД, а в другото „Булром газ-2006", попита Петров, намеквайки за фалишифициране на документи. Той показа и становище на Районната прокуратура в Пловдив, според което, не е налице каквато и да е индикация за правоприемственост между "Булром газ" ООД и "Булром газ 2006" ЕООД. Според прокуратурата, ако общинските съветници вземат решение концесията да бъде прехвърлена на "Булром газ 2006" ЕООД,  ще бъде нарушен законът, защото от наличните документи е установено, че единствен правоприемник на концесионера е "Делта инвест ойл".  

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, Атака, ССД, ГСНБ, ЗС „Ал.Стамболийски" и ДСБ бе решено кметът да подпише договор за концесия с "Булром газ 2006" ЕООД.