Изложба на Емилия Арабаджиева и нейни ученици представя Пловдивски културен институт
Изложба на Емилия Арабаджиева и нейни ученици представя Пловдивски културен институт / ПКИ

Съвместна изложба на Емилия Арабаджиева озаглавена „Време и пространство“ и експозицията „Магията фотография“  - на нейни ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, се открива тази вечер от 17:30 часа в Пловдивски културен институт.

Имах фотоси от различни пространства – интериори и екстериори, от пътуванията ми в Европа. Така се получи тази колекция от моите вечни теми – ангели, танц, театър и др, разтегната във времето от Древен Рим до днес. Вярвам, че всеки зрител ще намери нещо за себе си в тези живописно-фотографски колажи“, споделя художничката.

Емилия Арабаджиева работи в областта на сценографията и сценичния костюм, илюстрацията и кавалетната живопис. Има множество участия в международни и национални изложби и пленери в Цьорниц, Магдебург, Брюксел, София, Габрово, Русе и др. Осъществени 25 театрални постановки в Пловдив и страната. Зад гърба си има реализирани 20 самостоятелни изложби. Директор е на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства от 1993 година до днес и преподава „История на костюма“ и „Сценично оформление“ в АМТИИ от 2000 г.

Изложба на Емилия Арабаджиева и нейни ученици представя Пловдивски културен институт
netinfo
„МАГИЯТА ФОТОГРАФИЯ“ е фотоизложба на ученици на Емилия.

Още от древните култури на инките и маите човекът е имал нужда да се представя с образ и картина, за да предаде послание и да се себеопознае. По-късно живописта заменя скалните рисунки и тотемните изображения. Снимката пък е начинът, по който го правим ние днес. Магията на фотографията е много повече от форма и правила за снимане. Нашето съзнание е активен участник в процеса на възприемане на една фотография. Снимката има универсален език и може да накара много хора по различни места на планетата да преживяват една и съща емоция. Това е нашият поглед на нещата около нас“, казват най-запалените по фотографията възпитаници на Националната гимназия.

И двете изложби са подредени в Пловдивски Културен Институт и могат да се видят до 21 април 2016 г.