Изчезва ли българският чемшир?
Изчезва ли българският чемшир? / Дарик архив
Изчезва ли българският чемшир?
86069
Изчезва ли българският чемшир?
  • Изчезва ли българският чемшир?

Българският чемшир е на път да изчезне. За това алармира агрономът от Пловдив Стоянка Еленска. Причината е, че от няколко месеца вечнозеленото растение е нападнато от необичаен вредител, за който хората не са свикнали да следят. Бялата американска пеперуда е опасен враг за още над 200 растителни вида. Първите симптоми, че чемширът загива, са бледите и сухи листенца. Ако не се третира, постепенно обхваща цялото растение и се пренася на съседните, казва агрономът.

"Ако не се борим срещу нападателя, чемширът може и да изчезне", каза Стоянка Еленска пред Дарик.

Тя счита, че незнанието е главната причина единственото българско вечнозелено растение масово да се среща в такъв окаян вид.

"Някои хора го гледат и не знаят какво да направят, а трябва да потърсят препарат за борба с бялата американска пеперуда от най-близката селскостопанска аптека", допълва специалистът.

За да се запази чемширът, е необходимо, когато се установи, че боледува, поразените клонки да се изрежат и изхвърлят, за да се ликвидира заразата навреме, съветва Еленска. Така вечнозеленото растение ще продължи да краси дворовете ни.