Инспекторка изнудва бизнесмен, хващат я с подкуп
Инспекторка изнудва бизнесмен, хващат я с подкуп / netinfo

 

Главна инспекторка в пловдивския регионалния отдел на Инспекцията по държавен и технически контрол е изнудвала управител на фирма и е получила от него подкуп от 400 лева, съобщават от прокуратурата. Срещу Милена Стойнова е повдигнато обвинение и делото е внесено в съда.

 

Според събраните доказателства държавната служителка, в чиито задължения влизало осъществяване на технически надзор на съоръжения с повишена опасност - парни и водогрейни котли под налягане, поискала парите от Видьо Видев, шеф на ЕТ „Екостил". Дружеството му се занимавало с химическо почистване на такива котли. Стойнова пък от своя страна контролирала дали работата е извършена качествено и издавала акт за въвеждане в експлоатация.

 

Пред разследващите Видев твърди, че още през лятото на 2010-а  Стойнова му заявила, че трябва да й дава от 150 до 300 лева за това, че проверява и разрешава пускането на котлите. Бизнесменът бил шокиран, но инспекторката подчертала, че ако иска неговата фирма да има обекти, е необходимо да плаща.

 

Първите 200 лева изнудваният броил в средата на юли 2011-а, след като Стойнова подписала документите за въвеждане в режим на работа на котел на университетската болница „Свети Георги", почистен от ЕТ „Екостил". Инспекторката била поискала за „услугата" 300 лв. и дори се разсърдила, че парите са по-малко.

 

През октомври 2011-а тя издала необходимите книжа за пускането в експлоатация на котел на Аграрния университет, също обработен от фирмата на Видев. Няколко дни по-късно му се обадила и пак поискала пари. Междувременно обаче рекетираният бизнесмен подал жалба в прокуратурата. В полицията белязали 200 лв., които бил приготвил за Стойнова. Дал й ги в колата си и когато тя излязла, била веднага арестувана.