/ ThinkStock/Getty Images
Имейл с прикачен файл, уж договор, под който стои визитката на реална фирма в страната - това е новият коварен способ за изпращане на злонамерени писма, най-вероятно с вируси, по електронната поща. Подобни съобщения от около седмица получават и персонални, и корпоративни потребители в Пазарджишко.
 

Кибер злосторници се представят от името на реални български фирми
Тина Соколова

Точно заради посочените контакти, както и заради българското име на изпращача тези послания по-лесно биха могли да заблудят получателя. Единственото, в което човек може да се усъмни, е адресът на подателя - musterimemnuniyeti@rsservis.com.tr.

Разкриват нови 1 500 работни места в Пазарджик

Имейлите са от името на Борислава Александров. Фамилията не е женска, но в последните години е все по-масова тенденцията да се унифицират фамилните имена, както е в западните страни. Писмото е с тема „Договор“ и съдържа само приканващо изречение: „Моля, вижте прикачения файл. Договорно управление“. Разширението на прикачения елемент е LZH.
 

Кибер злосторници се представят от името на реални български фирми
Тина Соколова

Приложената визитка е с действителните адрес, телефон и факс на дружество, доставящо лабораторно оборудване и иновативна техника за хлебопроизводствени и сладкарски предприятия.

Освен, че има собствен сайт, компанията присъства в много от бизнеспорталите. Човекът, който отговаря на посочения мобилен номер, казва че никога във фирмата си не е имал служителка Борислава Александров. И, разбира се, няма никаква представа какви са тези имейли, разпращани от негово име.