пазарджиклии срещу изсичането на дървета
пазарджиклии срещу изсичането на дървета / netinfo
Пазарджиклии на протест заради изсичане на дървета
93929
Пазарджиклии на протест заради изсичане на дървета
  • Пазарджиклии на протест заради изсичане на дървета
Мощна вълна на недоволство се надига сред граждани на Пазарджик срещу намеренията на общината да изсече почти всички дървета по един от малкото останали зелени булеварди – „Александър Стамболийски“ и предстоящата му реконструкция. След като кметът Тодор Попов обяви, че строителните дейности започват от 20 юли, екоактивисти организират протести и подписка във Фейсбук.

Целта им е да привлекат внимание върху ценността на дърветата като част от градската среда. „Даже да бъдат заменени с млади фиданки, за развитието им ще са нужни десетилетия, а в града ни дърветата непрекъснато намаляват“, алармират инициаторите. Те дават за пример ремонтираните основни пътни артерии „Цар Освободител“, „Кочо Честименски“, „Константин Величков“ и „Княгиня Мария Луиза“, по които преди имаше 50-годишни дървета, а сега са голи.

Гражданите настояват проектът да бъде преработен така, че да се запазят дърветата. Екоактивистите искат също преди започване на строителните дейности, проектът да се подложи на обществено обсъждане. Ако не бъдат изпълнени исканията им, те заплашват да бранят дърветата с жива верига, ако се наложи.

Костадин Деянов, един от инициаторите на гражданското недоволство, казва, че е разговарял с главния архитект на общината Кръстьо Танков и е дал конкретни идеи за промяна в проектадърветата да бъдат оградени и между тях да се направят джобовете за паркиране. По негови разчети, разликата в цената на изпълнението ще излезе не повече от 500 лева. Част от дърветата обаче попадат в границата за разширение на асфалта и според КАТ трябва да бъдат премахнати.

Има и предложения вместо да се разширяват пътните платна, да се направят велоалеи на част от широките тротоари.
Според някои пазарджиклии разширяването е наложително. Булевардът е един от най-натоварените. Когато е направен, автомобилите в Пазарджик са били десетки пъти по-малко. Безразборното паркиране сега води до задръствания.

пазарджиклии срещу изсичането на дървета
проектът за реконструкция на пазарджишкия бул. netinfo

Кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви, че реконструкцията обхваща участъка от Градската градина до кръстовището с бул. „Цар Освободител“. Предвижда се сегашните широки тротоари да бъдат стеснени, за да се оформят джобове за паркиране на около 118 автомобила. По северния тротоар паркирането ще бъде диагонално. Там по проект дърветата ще бъдат подменени с нови. Попов обясни, че сегашните са стари и опасни – през зимата се чупят клони и падат на тротоарите, а корените повдигат плочките. Ще се запазят само онези, които не застрашават пешеходците. Булевардът ще бъде изцяло преасфалтиран и разширен, като ще се обновят бордюрите и плочниците по него.

Чуйте още от аудиото