курбан за жертвите на пътя
курбан за жертвите на пътя / netinfo
За 13-та поредна година ще раздават курбан срещу жертвите на пътя, съобщи организаторът на събитието кметът на село Забърдо Валентин Черпоков.

За целта ще бъдат заколени две телета по 400 кг., които вече една година се отглеждат в Бачковския манастир, уточни още кметът на чепеларското село. Курбанът ще бъде раздаван по пътя Смолян-Пловдив, на разклона за селото на 28 декември от 11:00 ч. Освен това ще бъдат раздадени и около 700 ключодържадели с икони, както и лакомства за децата. Поканени са редица държавници, общински кметове и шефове на различни институции.

курбан за жертвите на пътя
Кметът на Забърдо Валентин Черпоков netinfo

Пътят е основната връзка на Смолянско с вътрешността на страната. По трасето стават много катастрофи заради планинския терен. Целта на Черпоков е именно с курбана да се предотвратят жертвите по пътя.

"Вярваме, че щом телетата са гледани в манастира ще измоли благословията да няма жертви", добави Черпоков.

Петко Ангелков - собственик на транспортна фирма от Пловдив, вече е дарил 4 000 лв. на манастира за отглеждането на телетата.

курбан за жертвите на пътя
ще бъдат раздадени и около 700 ключодържадели с икони netinfo

Курбанът ще бъде приготвен в 7 казана и опят на разклона за Забърдо, като ще бъде раздаван от гостите, между които са областните управители на Смолян и Пловдив Недялко Славов и Здравко Димитров.