борове борова гора
борове борова гора / ThinkStock/Getty Images
Структурата на АБВ в Пазарджик е изпратила сигнал до Окръжната прокуратура за продажбата на 380 дка гора в землището на село Црънча. Повод за това стана решението на Общинския съвет, гласувано на юлската сесия, имотът да бъде трансформиран от публична в частна общинска собственост. От партията готвят и протести в защита на гората, съобщи общинският съветник от АБВ Атанас Шопов на пресконференция, в която участваха колегата му Ангел Минков и членът на ИБ на партията Румен Петков.

Според Шопов, аргументите на общината са, че гората се намира върху труднодостъпен терен и струва скъпо да бъде опазена от посегателства и пожари. Кметът Тодор Попов обаче не каза колко ще струва това, припомни Шопов. Според проучванията на АБВ гората се намира в територията на Държавно ловно стопанство Пазарджик, така че оттам я охраняват, а общината не прави разходи за това.

Общината има над 500 хектара гори. Данъчната оценка на тези край Црънча е 750 000 лв., още 300 000 лв. пък струвала дървесината. За десет години могат да бъдат орязани не повече от 25 %, по закон. Съветникът изрази опасения, че по Закона за приватизация не се гледа данъчната оценка и гората може да се продаде и за 100 000 лв.

Затовс партията и младежката ѝ организация организират протести пред гората. Те ще започнат на 4 септември и ще продължат, докоато е необходимо. По въздуха гората отстои само на пет километра от сметището на Пазарджик и е важна като "бял дроб" на града.

"Тук не става дума да се предпази гората от палеж или самозапалване, а за заграбване, заяви Румен Петков. Претенции за тази гора могат веднага да обявят кредитори на общината и по този начин да бъде заграбен един масив, който е „бял дроб“ на Пазарджик. Трябва да е ясно, че дуетът ГЕРБ – БСП прави възможното да вреди на гражданите и обществото. Много силно се надявам прокуратурата да реагира светкавично, на сигнала на нашите съветници. Тук се атакуват безпардонно интиресите на пазарджиклии", допълни Петков.

Той потвърди намерението на своите съветници да водят борба срещу корупцията на всички нива в общинска администрация. Като пример за такава посочи сделката по продажбата на Конната база, в която след редица съдебни дела се оказало, че общината дължи на „Еко – хидро“ 600 000 лв., а адвокат по сделката е действащ общински съветник от БСП. Той ще бъде докладван на Висшия адвокатски съвет, тъй като хонорарът му по сделката, явно ощетяваща общината бил 4000 лв.

Петков заяви, че започват подготовка за местни и парламентарни избори. Според него този парламент няма да издържи дълго, а наближават и евроизборите.