дело
дело / снимка: Тина Соколова
Делото срещу Георги Генов, убил по особено жесток начин съпругата си Катя Генова на 1 септември миналата година в град Пещера, ще бъде гледано отново от Окръжния съд в Пазарджик. Първото заседание от новия процес е насрочено на 31 октомври.

До него се стига, след като делото е върнато от апелативните магистрати в Пловдив заради липсващ подпис от председателя на съдебния състав, който е наложил присъдата на 2 май т.г. В решението на по-висшата инстанция се припомня, че първият процес е протекъл по съкратеното следствие. Прието е, че направените от Генов самопризнания са подкрепени от събраните в досъдебното производство доказателства, които са приобщени по-късно, не е имало съдебни спорове и последна дума на подсъдимия. В този случай неподписаният протокол не е годен да служи в следващи фази.

Така на практика гледането на казуса започва от нулата, като обвиняемият има право пак да поиска съкратено производство, ако прецени, а страните да изложат своите доводи и искания, по които Апелативният съд е лишен от възможността да се произнесе.

Наказанието на Генов е обжалвано както от адвоката му Николай Антов, така и от майката и двете дъщери на убитата, които настояват той да получи максимума от 30 години.

Петчленен състав на Пазарджишкия окръжен съд му наложи 25 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, както и да плати на дъщерите и тъща си обезщетения по 200 000 лева.

Генов е отнел живота на съпругата си със 17 удара с нож на 1 септември 2017 г. Нападението е станало на оживено кръстовище в Пещера пред погледите на множество свидетели, никой от които не е направил нищо, за да помогне на жертвата.

Генов направи опит за се укрие от полицията. Наложи се в издирването му да се включат военни с високо проходима техника. Беше намерен във вила на родителите си в околностите на село Мухово и арестуван на 4 септември.