ОбС Смолян
ОбС Смолян / netinfo
В Общинския съвет на Смолян ще бъде гласуван бюджета на града за 2018-та година. Предложението, внесено от кмета Николай Мелемов, е финансовата рамка за годината да бъде близо 37 млн. 723 хил. лв. Приемането на бюджета е под точка №1 в Дневния ред на заседанието, което започва от 14:00 ч. в Сесийната зала.

Според проекта субсидията от републиканския бюджет за т.г. ще бъде в размер на 23 млн. 377 хил. 715 лв. Общината залага на данъчни приходи от 3 млн. 675 хил. лв. и неданъчни постъпления в размер на почти 12 милиона лева.

През настоящата година средствата за образование се увеличават с 19% и достигат до 12 млн. 145 хил. лв. Заложени са и 860 хил. лв. за зимно поддържане и снегопочистване на пътищата.

Освен това, съветниците ще обсъждат и предложението за промяна наименованията на специализирани социални институции. Това касае двата дома за възрастни хора с психични разстройства – в селата Петково и Ровина. Ще се бистри и бъдещето на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, който нашумя напоследък с насилието в него, като идеята е той да се преобразува в Център за деца от 13 до 18-годишна възраст без увреждания с капацитет 14 места.

В Дневния ред смолянските общински съветници ще обсъждат предложенията по общо 25 точки.