/ БГНЕС
Кметове на ГЕРБ ще управляват пет общини в област Смолян, трима от ДПС, един независим и един, издигнат от местна коалиция с участието на БСП и ДПС. Това сочат окончателните резултати от местния вот в 10-те общини в област Смолян, предава БТА. Осем от досегашните общински кметове са преизбрани за пореден мандат.

Начело на най-голямата община в областта - Смолян, отново е Николай Мелемов /ГЕРБ/, който спечели трети кметски мандат. Преизбрани са и досегашните кметове от ГЕРБ Мирослав Янчев в Златоград, Милен Белчев в Баните, Елин Радев в Доспат.

Новият кмет на Чепеларе е Боран Хаджиев /ГЕРБ/. ДПС запазва кметовете си Мустафа Караахмед в Борино, Фахри Молайсенов в Мадан, Румен Пехливанов в Рудозем. Издигнатият от местна коалиция с участието на БСП и ДПС Здравко Иванов е новоизбраният кмет на Девин. Досегашният независим кмет на Неделино Боян Кехайов също продължава с пореден мандат.

В община Доспат не само кметът, но и всички 12 съветници са от ГЕРБ. Партията е първа политическа сила в общинските съвети в Баните, Златоград, Смолян, Чепеларе. ДПС има самостоятелно мнозинство в местните парламенти в Борино, Мадан, Рудозем.

Коалицията между ДПС и БСП в Девин е с най-многобройна група съветници. В община Борино разпределението на мандатите в Общинския съвет е 8 места за ДПС и 3 за ГЕРБ. В Мадан ДПС има 11 съветници и по двама от АБВ, ГЕРБ и "БСП за България".

Общинският съвет в Смолян се формира от 11 съветника от ГЕРБ, 7 от местната коалиция "Новото време", 6 от "БСП за България", 3 от ДПС и 2 от ЗНС.
БТА