В Охрид
В Охрид / netinfo
Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заедно със зам.-кмета инж. Тошо Пашов посетиха Охрид, съобщиха от общинската администрация.

Официалната визита се състоя по покана на кмета на най-голямото населено място на Охридското езеро проф. д-р Йован Стояноски, отправена към Община Пловдив във връзка с празника на града 8-ми декември – ден на Св. Климент Охридски. Стаменов и Стояноски си размениха протоколни подаръци в рамките на официалната гала, организирана от кмета на Охрид и неговия екип на 8 декември вечерта.

„Пловдив и Охрид са не само побратимени градове, но и имат много прилики по отношение на история, етнически и културни характеристики. И двата града са развити туристически центрове на Балканския полуостров. За мен е чест да бъда сред гостите на празника на Охрид.“, коментира Георги Стаменов в поздрава си към проф. Стояноски, който започва своя мандат като градоначалник на Охрид едва преди 2 месеца.

На 9 декември предиобяд се състоя тържествено полагане на венци пред паметника на Св. Климент Охридски, патрон и пазител на града. Георги Стаменов и инж. Тошо Пашов поставиха венец от името на Община Пловдив. Велико Търново е другият български град, чийто представители уважиха поканата на кмета на Охрид. Община Ялова, Турция, Община Котор и Община Будва, Черна Гора, Община Нови Сад, Сърбия бяха сред останалите гости на празниците, организирани от Община Охрид.

Георги Стаменов благодари за поканата на македонския градоначалник и обмени контакт с колегите си от другите балкански държави, присъстващи на празника. Той поднесе специални поздрави от името на инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив и отправи покана към проф. д-р Йован Стояноски и Живка Ангелеска, председател на Общинския съвет, за евентуална визита от негова страна в Пловдив през 2018-та година.

Програмата за всички официални гости през двата дни включваше посещение на местна художествена галерия, фотографска изложба, посещение на университета в града, който носи името на своя патрон Св. Климент Охридски и концерт. Георги Стаменов връчи подаръци на своите домакини и от фондация „Пловдив 2019“.