Генерират екологични идеи на малък енергиен форум в Пловдив
Генерират екологични идеи на малък енергиен форум в Пловдив / netinfo

В генератор на екологични идеи за бизнеса ще се превърне Регионалният енергиен форум, който ще се проведе утре в Пловдивския панаир. Това съобщи Иван Соколов, секретар на Сдружение за Пловдив, което инициатор на форума заедно с бизнес съюз „Възраждане”. Събитието, което няма нищо общо с преместения в София Световен енергиен форум, ще е под патронажа на евродепутата Атанас Папаризов и областния управител Тодор Петков, а общината ще даде финансово рамо на инициативата.

 

Като участници са поканени над 100 фирми от цялата страна, които се занимават с решаването на енергийни и екологични проблеми. В деловата работа ще се включат предприемачи и учени, които вече са реализирали проекти в областта на енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия, както и кметове на общини и политици, които се интересуват от тази тематика.

 

Община Пловдив също ще опита да почерпи интересни идеи на форума, съобщи заместник-кметът по европроектите Ганчо Колаксъзов. Преди седмица е стартирала европейската програма „Интелигентна енергия Европа”, която дава възможност до края на юни да се кандидатства за финансиране по различни екопроекти. Градската управа ще проучи възможностите за монтиране на соларни батерии на училища и болници, както и за инсталирането на икономично, но ефективно осветление по улиците на града.