Фратев: Изграждането на Дом на операта ще струва три пъти по-малко от Колодрума
Фратев: Изграждането на Дом на операта ще струва три пъти по-малко от Колодрума / dariknews.bg

Единодушно общинските съветници решиха Пловдив да има Дом на операта, като името беше променено на Център за музикално и сценично изкуство. В предложението на гражданската инициатива, събрала над 8000 гласа за каузата, са посочени няколко локации. Част от тях са Първа палата на Панаира, кино "Гео Милев" до Централна гара, самата сграда на Община Пловдив, кино "Космос", както и още две места в „Тракия“: до Пощата и до колелото на SPS.

Въпреки приемането на предложението на гражданската инициатива, един от инициаторите инж. Любомир Фратев изрази недоволство от това, че Община Пловдив не се ангажира финансово с изграждането на сградата.

„ОбС намери доблест да поеме част от идеята, за да работи заедно с нас по реализирането й. Ние бихме искали като наши изразители на волята ни да работят заедно с нас, за да имаме една забележителна сграда. Аргументите, че няма финансиране, са безпочвени, защото Общината заделя достатъчно средства за заплати на чиновници“, заяви той.

По очаквания на гражданската инициатива изграждането на сградата ще струва 3-пъти по-малко от Колодрума и 2-пъти по-малко от ремонта на Дома на културата, т.е. около 20 милиона лева.

"Подкрепяме Пловдив да има такава сграда", заяви кметът Иван Тотев. По думите му, Общината ще съдейства, но не и финансово, за реализацията на инициативата.

Припомням, че в ефира на Дарик Фратев беше категоричен, че Операта в Пловдив се нуждае от самостоятелна сцена, където да се изявява.

Сред имената в инициативния комитет за построяването на Дом на Операта са още д-р Мариана Чолакова, доц. д-р Никола Добрев, арх. Илко Николов и икономистът Георги Стоев.