Фармацевти: Позитивният списък ощетява пациентите на  животоспасяващи медикаменти
Фармацевти: Позитивният списък ощетява пациентите на животоспасяващи медикаменти / Снимки: Дарик - Пловдив /

Новият позитивен списък, който ще влезе в сила от 1-ви юни, ще ощети не аптеките, а пациентите. Това коментира магистър-фармацевтът и собственик на аптека в Пловдив Поля Вазова по време на днешния мълчалив 15-минутен протест. Според Вазова най-засегнати ще са хората, използващи животоспасяващи медикаменти, за които вече ще трябва да се доплащат значителни суми.

 

В позитивния списък има лекарства, които са по протокол и са на 100% платени, но не е предвидена надценка и такса за аптеките.

 

За обслужването им се плаща 1 лв от страна на пациента. Проблемът е, че досега повечето от тези лекарства се плащаха директно на дистрибутора, а сега аптеките ще трябва да ги купуват, а това са лекарства, които са от 200 до 5 000 лева, коментират фармацевти. 

 

 Сигнализираме обществото и отговорните институции докато още не е станало късно и нещата могат да се оправят. Хората ще разберат, че има проблем едва когато дойдат при нас на 1-ви юни и разберат, че трябва да доплащат за животоспасяващи лекарства, подчерта Вазова.

 

Служителите на три от големите аптеки в Пловдив днес се включиха в националния протест и изпиха по чаша студена вода. На въпрос какво символизира пиенето на вода, аптекарите отговориха, че от известно време насам с промените, които въвежда НЗОК фармацевтите са принудени да пият студена вода все по-често.

 

Протеста подкрепиха и  пазарджишките аптекари. Според  председателят на Регионалната фармацевтична колегия Анжела Мизова на 8 май на редовно събрание на фармацевтите ще станат ясни следващите формите на протест на всички фармацевти от региона.