Ерозирали речни диги заплашват 5 села
Ерозирали речни диги заплашват 5 села / netinfo

Част от 30-40 –годишните диги по поречието на р. Стряма в общините Калояново и Марица са силно ерозирали и има реална опасност да бъдат разрушени от евентуални високи води при снеготопенето. Това предупреди директорът на Басейнова дирекция на Източно-Беломорски район инж. Никола Карнолски. Той посочи като проблемни участъците в землищата на селата Калековец, Ръжево Конаре, Калояново, Иван Вазово и гр. Баня. Рискова е ситуацията и със скъсаните брегови укрепления на Стряма при Трилистник, където миналата година бяха наляти над 200000 лв в укрепването на дигата. “Напоителни системи” са заявили средства за ремонт на съораженията, но още се чака становище от министерството на земеделието, каза Карнолски.

60% от 220-те микроязовира в Пловдивска област, които са собственост на общините или на земеделски кооперации, са в окаяно състояние, подчерта директорът на Басейнова дирекция. И според инж. Йордан Михов от Гражданска защита  точно тези  50-60- годишни съоражения са потенциално опасни при евентуално интензивно снеготопене. Големите язовири в региона – Пясъчник, Домлян и Брягово имат от 1/3 до ½ свободни обеми, успокои управителят на “Напоителни системи” Петя Раева. Тя добави, че други два – Дуванлий и Чернозем – са изцяло изпуснати, за да са в готовност за поемане на евентуални високи води от р. Стряма.

Хидролозите в Пловдив не потвърдиха тиражираните прогнози за 5-кратно – в сравнение с миналата година - увеличение на водите от снеготопенето. Според тях зимата наистина е по-влажна в сравнение с предишната, когато нямаше сняг, но е несериозно да се говори за повишение в пъти на отточните води.